Pisaraid väärt Prantsuse sibulasupp



Sügisel Pariisis käies sai ära proovitud ka see õige Prantsuse sibulasupp. See oli uskumatult tummiselt maitsev, rohke sulanud juustuga aga siiski mitte raske. Just selline mõnusalt magusapoolsem kergem pearoog. Kes satub Pariisi ja soovib just seda õiget suppi süüa, siis soovitan restorani www.vaudevilleparis.com, millel vanust juba rohkem kui 100 aastat!

Kahjuks ma veel seda päris õiget retsepti leidnud ei ole aga vaikselt tuunin nüüd üht üpris head põhja selle õige suunas.

Supist saab 4-5 portsu.

1,5 kg puhastatud sibulaid
4-5 küünt küüslauku
3 spl võid
1 spl õli
umbes 1 tl soola (alati saab juurde lisada)
värskelt jahvatatud musta pipart, vastavalt maitsele
1 l köögivilja puljongit (paksema supi austajatel soovitan vähem puljongit kasutada)
tsipa sidrunimahla

1 pikk baquette või muu krõbeda koorikuga saialine
200 g gruyère või pecorino juustu, asenduseks sobib ka gouda/emmental või muu sarnane juust

Koori sibulad (see on kõige piinarikkam tegevus aga pisarad on lõpptulemust väärt). Lõika kooritud sibulad pikkupidi pooleks, seejärel õhukesteks viiludeks - eranditult soovitan köögikombaini. Sulata potis õli sees või, lisa sibulad, purustatud küüslauk ja näpuotsaga soola ning prae keskmisel kuumusel, kuni sibulad pehmenevad, lisa värskelt jahvatatud pipar ning kata pott kaanega. Alanda kuumust ning lase segul vaikselt haududa - nii ca 30 min. Aeg-ajalt piilu kaane alla ja sega. Kui sibulad on täielikutl pehmenenud, siis tõsta kuumust ning pruunista kogu segu - just sibulatest eralduva suhkru karamelliseerimine annab supile omapärase maitse. Kui sibulad on karamelliseerunud, lisa köögiviljapuljong ja lase tunnike ja peale madalamal kuumusel haududa. Mulle meeldib kui supp on pigem selline paksem ning lisa haudumine ei tee paha.

Maitsesta supp vajadusel soolaga, lisa sidrunimahla (see toob magusa sibulamaitse eriti mõnusalt välja) ning supp ongi valmis.

Nüüd edasi on 3 varianti - lihtne eks :)

Variant 1 - kodus tehes meeldib mulle see variant kõige enam

Lõika sai suupärasteks kuubikuteks ja riivi juust. Laota sai ühtlaselt ahjuplaadile, puista üle juustuga ja purusta peale pipart. Küpseta 200-kraadises ahjus kuldsed juustukrutoonid. Serveeri supp koos krutoonidega ning naudi!


Variant 2 - nii pakuti ka restoranis

Tõsta supp kuumuskindlatesse supikaussidesse, aseta igale portsjonile peale ohtralt riivitud juustu ning grilli 225-kraadises ahjus ca 5 minutit, kuni juust on sulanud (kuid mitte pruunistunud). Kõrvale paku pehmet krõbeda koorikuga saia.

Variant 3

Tõsta supp kuumuskindlatesse supikaussidesse, aseta igale portsjonile peale paksem saiaviil ja puista üle riivjuustuga. Grilli 225-kraadises ahjus ca 5 minutit, kuni juust on sulanud (kuid mitte pruunistunud). Kuumuskindlate supikausside puudumisel võid katta saiaviilud rohke riivjuustuga ja grillida saiu ahjus. Seejärel tõsta igale supiportsjonile peale saiaviil ja serveeri kohe. Kui paned supi ahju joos kaussidega, siis ettevaatust - supp on väga kuum!



Kommentaarid

Populaarsed postitused