Seenesalat või seeneseljanka, kuidas kellelegi
Usun, et kõik seenehullud teavad, mis tunne saabub kui korvid on juba seeni täis aga ikka on veel nii palju seeni metsa all ning neid kõiki on sul hädasti vaja. Mina küll tean :)
Kui seeni on liiga palju, siis tuleb appi seeneseljanka/seenesalat. Tean, et algselt oli see mõeldud see retsept seeneseljankaks aga meie majas see kunagi supiks pole jõudnud ning tihti saab otse purgist otsa. Seega minu jaoks on see seenesalat. Peale mõningast katsetamist ja timmimist sai see pisut uuema näo kui originaal aga mulle maitseb see nüüd veel olivalisemalt.
Parim kombo on kolmes võrdses osas kupatatud pilvikud, riisikad ja kitsemampleid - viimne küll omas mahlas hautatud. Aga tegelikult sobib siia sisse, mis iganes seen parasjagu korvi on sattunud.
150 ml õli (rapsiõli annab kõige vähem kõrvalmaitset)
300 g sibulaid (4-5 keskmist)
300 g porgandeid
40 g küüslauku (3-4 suuremat küünt)
15-20 g tšillit (2 suuremat)
2 spl suhkrut
1,5 spl soola (vajadusel ka rohkem - oleneb soovist)
500 g tomateid (3 suuremat)
100 g tomatipastat (soovitatavalt keskturu lahtist - seda õiget)
1,2 kg seeni (eelnevalt töödeldud ehk kupatatud või praetud)
1 spl äädikat 30% (kui tomatid on happelised, siis võib lisada ka vaid 1 tl äädikat)
Vajadusel vett
Mainin kohe alguses, et kõik komponendid olgu pigem suuremad kui väiksemad sest hautades muutub kogu konsistents üpris kreemiseks ning oleks hea, et peale seene veel midagi hamba alla jääks.
Vala õli pannile ja lisa poolketasteks lõigatud sibul. Mulle meeldib sibul hakkida nn püsti pidisteks seibideks, et lõpptulemusena jäävad sellised mõnusad kaarjad tükid. Oluline, et sibul poleks liiga peenikeseks hakitud. Prae sibul klaasjaks. Lisa pannile ka porgand, mis on lõigatud seibideks või endale sobivateks osadeks näiteks köögikombainiga. Prae kõik pannil kenasti läbi ning lisa ka suhkur ja sool ning küüslaugu viilud ning hakitud tšilli. Lisa juurde poolikud tomati seibid, mis samuti on pigem paksemad kui õhemad ning ka tomatipasta. Nüüd kui kogu mass on koos, siis hauta seda mõnda aega. Juhul kui tundub, et hautades piisavalt mahla ei teki, siis lisa vett. Vett võid lisada igal korral kui tundub, et kooslus hakkab liiga kuivaks hauduma. Nüüd on õige aeg aru saada, kas maitsed on paigas või on vaja veel midagi lisada - kui vaja, siis lisa. Seeni ma ükshaaval küll hakkima ei soovita hakata - kui Sul just liiga palju aega pole. Ise võtan suurema portsu seeni lõikelauale ning hakin läbi, just nii parasjagu, et jäävad mõnusalt suured tükid. Hakitud seened lisa tekkinud hautisele ning sega läbi, lase neil kõigil mingi aeg podiseda ning lisa äädikas ja lase veel mõnda aega hautada. Lõplik konsistents peab olema selline mõnus kreemine, mitte liiga paks ja mitte ka liiga vedel. Just selline, et hea purgist kahvliga süüa.
Antud kogusest tuleb pisut alla 2 liitri salatit. Väiksematesse purkidesse kui pool liitrit, pole mõtet seda küll panna.
NIPP: See on hea hoidis kuhu suuremat sorti seeneuputus ära mahutada.
Kommentaarid
Postita kommentaar